joi, 30 octombrie 2014

Obţinerea energiei electrice   -Hamza Adelin-

Energia electrică nu se găseşte în natură decât în mică măsură în trăsnete, fulgere şi nu poate fi captată pentru a  fi utlizată în diverse procese, fiind produsă prin transformarea diferitelor forme de energie primară în centrale electrice.
Centrala electrică  este un complex de instalaţii în care se produce transformarea, prin intermediul energiei mecanice, a energiei primare a resurselor naturale în energie electrică.
            Industria energetică a luat avânt în a doua jumătate a secolului sl XIX lea, la început pe baza valorificării energiei apelor (prima centrală electrică a fost o hidrocentrală) şi a combustibililor  minerali fosili (în termocentrale). Ulterior au apărut şi centrale atomice, geotermale, termomarine, solare, eoliene, pe bază de biomasă etc. La ora actuală numai trei tipuri de centrale asigură circa 99% din întreaga producţie mondială: termocentrale, hidrocentrale şi centrale nuclearoelectrice.
Ciclul clasic de producere a energiei electrice
 
            În funcţie de sursa de energie primară utlizată pentru obţinerea ennergiei mecanice centralele pot fi:
Ř      Centrale cu combustibili fosili sau nucleari;
Ř      Hidrocentrale;
Ř      Centrale neconvenţionale.
 
Hidrocentralele  sunt instalaţii complexe în care energia hidraulică a căderilor de ape naturale sau artificiale este transformată în energie mecanică prin intermediul turbinelor hidraulice şi apoi în energie electrică,  în generatoarele de curent electric. Potenţialul de a produce energie electrică depinde atât de cădere cât şi de debitul de apă.  Principiul lor de funcţionare constă în transformarea energiei potenţiale a apei captate în lacuuri de acumulare în energie mecanică. Din lacul de acumulare, prin conducta forţată, apa cade pe paletele unei turbine hidraulice, rotindu-i axul. Acesta antrenează generatorul electric, care transformă energia mecanică în energie electrică. 
            După puterea produsă sunt de trei feluri:
-         hidrocentrale cu o putere instalată de peste 100kwh;
-         microhidrocentrale cu putere instalată cuprinsă între 5 şi 100kwh;
-         picocentrale construite pe pâraie, nu dispun de baraj şi au putere instalată sub 5kwh
Avantajele hidrocentralelor constau în costul energiei electrice scăzut, nu necesită combustibili, personal redus sde întreţinere şi exploatare, nu poluează, siguranţă în funcţionare, randament ridicat.
Dezavantajele sunt legate de dependenţa de regimul fluvial, existenţa surselor de apă, valoarea ridicată a investiţiei, efectuarea construcţiilor durează mult şi necesită forţă de muncă numeroasă. Prin construirea unui baraj de acumulare pe cursul apei se produc derglari ale climei, florei, faunei din zona învecinată, datorită modificării regimului precipitaţiilor dispărând specii de plante şi animale. Lacurile de acumulare împiedică transportul de substanţe fertile care se depun mai ales în zona gurilor de vărsare a fluviilor, în delte.
Baraj
             

Centrale nuclearo-electrice (CNE)
 Funcţionarea centralelor nuclearo-electrice, numite şi centrale atomoelectrice este asemănătoare cu cea a centralelor termoelectrice cu deosebirea că energia termică pentru producerea aburului necesar este obţinută prin reacţii de fisiune nucleară a unor izotopi ai substanţelor radioactive. Instalaţia care asigură condiţiile de obţinere şi menţinere a reacţiei în lanţ este reactorul nuclear.  În timpul reacţiilor se degajă o cantitate însemnată de energie tetrmică, utilizată pentru încălzirea apei şi aducerea ei în stare de abur la o temperatură şi presiune ridicate. Aburul pune în mişcare turbina termică şi astfel se obţine energia mecanică necesară generatorului electric.
Energia produsă în CNE este mai ieftină decât cea produsă în centrale termoelectrice, poluarea atmosferei este mai redusă, dar construcţia unei CNE presupune investiţii mari şi tehnologii sofisticate.
În regim de funcţionare normală emisiile de substanţe radioactive sunt nesemnificative, pericolul constă însă în eliberarea necontrolată, accidentală de substanţe radioactive.
            În ţara noastră aproximativ 10% din energia electrică produsă provine din centrale nuclearo-electrice.
            Aceste centrale sunt deosebit de periculoase în cazul unor accidente în exploatare. Reziduurile de combustibil nuclear trebuie depozitate în condiţii de maximă siguranţă, în butoaie sigilate  ermetic iar pereţii depozitelor amplasate la o adâncime mare în  interioorul scoarţei terestre fiind construiţi din beton şi plăci de plumb.
   









                                        Principiul de obţinerea energiei electrice în centrala nuclearo-electrică

Centrale eoliene
           Centralele eoliene folosesc energia maselor de aer în mişcare. Sunt amplasate în zone în care există vânt puternic şi constant şi au în componenţă pale acţionate  de vânt care asigură energia mecanică necesară generatorului electric. Înclinarea palelor mobile ale turbinelor eoliene se face automat în funcţie de viteza vântului.
                                                                                    Lanţul de transformări energetice în centrala eoliană

Schema unei turbine eoliene (clic pe imagine)

  Generator eolian 
Câmp eolian

Centralele solare

Romania dispune de un important potential energetic solar determinat de un amplasament geografic si conditii climatice favorabile. Zonele de interes deosebit pentru aplicatiile electroenergetice ale energiei solare fiind: - Campia Romana, Campia de Vest, Banat si o parte din Podisurile Transilvaniei si Moldovei.
O cantitate imensă de energie solară ajunge la suprafaţa pământului în fiecare zi.
             Din punct de vedere tehnic sunt experimentate două sisteme de conversie a energiei solare:
- sistemul termodinamic transformă energia solară în căldură, fiind mai apoi utilizată într-o centrală electrică clasică. Centralele electrice termo-solare produc electricitate folosind o turbină alimentată cu aburii produşi prin clocotirea unui lichid cu ajutorul radiaţiilor soarelui Centrala solară se amplasează în zone geografice cu radiaţie solară puternică pe  durată mare a zilei. O astfel de centrală solară se compune din: captatori solari, câmpuri de oglinzi, conducte, instalaţii de încălzire şi supraîncălzire.
- sistemul fotovoltaic transformă energia solară în curent continuu. Energia radiantă a soarelui este astfel transformată în energie electrică. Efectul fotovoltaic generează curent direct fără a se utiliza piese metalice mobile sau a face zgomot. Efectul fotovoltaic a fost descoperit de Edmond Bacquerel în 1839 Conversia fotovoltaică cu ajutorul fotoceluleor pe bază de siliciu a fost pus la punct în jurul anilor 1960-1970.
  Efectul fotovoltaic este un fenomen fizic care are loc numai în materiale numite semiconductori. Când particule de lumină numite fotoni lovesc suprafeţele semiconductorilor, îşi transferă energia către electronii acestor materiale, deplasându-I de pe orbită. Dacă semiconductorul este dopat cu impurităţi potrivite care fac ca electronii să fie atraşi spre o suprafaţă, se stabileşte o sarcină electrică, care stă la baza unui curent electric.
 
Sistemele fotovoltaice sunt uşor de mânuit, au nevoie rar de întreţinere şi nu poluează mediul înconjurator. 
               
Conversia energiei solare în energie electrică                        Panouri fotovoltaice


Casa fotovoltaică
 Activităţi: Localizaţi următoarele echipamente: Panourile fotovoltaice (PV), alternatorul, contorul de măsurare a energiei fotovoltaice produse, contorul de măsurare a energiei consumate de la reţea, reţeaua, receptorii electrocasnici şi numele lor.
Cunoştinţe anterioare: “Casa fotovoltaică” este echipată cu un sistem fotovoltaic conectat la reţea. Nu sunt necesare baterii pentru păstrarea electricităţii, deoarece electricitatea este întotdeauna disponibilă de la reţea, chiar şi atunci când soarele nu străluceste şi panourile fotovoltaice nu produc nimic. Un contor măsoară electricitatea produsă de către panouri şi injectată în retea. Alt contor măsoară  electricitatea consumată de la reţea.
Scop: Arătarea diferenţei între sistemele independente şi cele conectate la reţea.
Material: Fotocopii ale casei din imagine.
Timp minim necesar pentru terminarea activităţii: 1 oră

Avantaje şi dezavantaje

            Electricitatea fotovoltaică are multe avantaje:
·        Tehnologia poate fi utilizată aproape oriunde deoarece soarele străluceşte peste tot.
·        Echipamentul de producţie poate fi aproape întotdeauna instalat în apropierea locului de consum, evitându-se astfel pierderile de electricitate datorate distribuţiei şi transportului.
·        Dimensiunea instalaţiei poate fi ajustată cu uşurinţă în conformitate cu nevoile şi resursele disponibile.
·        Nu există poluare în timpul funcţionării. Nu sunt emisii de gaze, deşeuri, risc de accidente fizice.
·        Actitivăţile de întreţinere şi reparaţii sunt minime deaoarece nu există părţi în mişcare.
             De asemenea, electricitatea poate fi produsă local, încurajându-se astfel autonomia şi descentralizarea.
             Dazavantajele includ:
·        Acoperişul clădirii poate să nu fie corect orientat, adică spre sud
·        Tehnologia este scumpă, dar costurile sunt în scădere
·        Preţul obţinut prin vinderea excesului de energie produsă este mult mai mic decât cel al cumpărării echipamentului, astfel încât generarea în exces este remunerată inadecvat.
 

            Centrale mareomotrice

            Apele Oceanului Planetar deţin un imens potenţial energetic care poate fi valorificat pentru producerea de energie electrică. Principalele surse de energie luate în considerare, cel puţin la nivelul tehnicii actuale, se referă la: maree, curenţi, valuri, diferenţele de temperatură ale structurilor de apă marină.
            Energia mareomotrică este valorificată prin centralele mareomotrice. Acestea se pot amplasa acolo unde amplitudinea  mareelor este de cel puţin 8m şi există un bazin natural, care să comunice cu oceanul printr-o deschidere îngustă.
            O centrală mareomotrică recuperează energia mareelor. În zonele cu maree, acestea se petrec de două ori pe zi, producând ridicarea, respectiv scăderea nivelului apei. Există două moduri de exploatare a energiei mareelor:
  • Centrale fără baraj, care utilizează numai energia cinetică a apei, similar cum morile de vânt utilizează energia eoliană.
  • Centrale cu baraj, care exploatează energia potenţială a apei, obţinută prin ridicarea nivelului ca urmare a mareei.
Deoarece mareea în Marea Neagră este de doar câţiva centimetri, românia nu are potenţial pentru astfel de centrale. Valurile reprezintă o formă de stocare a energiei transmise de vânt, energie calculubilă şi demnă de luat în consideraţie.
Sunt în studiu şi unele proiecte ce urmăresc valorificarea energiei mării prin utilizarea diferenţei de temperatură dintre diferitele straturi ale apei Oceanului Planetar, în mod frecvent, în apele mărilor calde, sunt diferenţe mari de temperatură între straturile de la suprafaţă si cele de adâncime, diferenţe care ar permite funcţionarea unor instalaţii energetice pe baza folosirii a două surse de căldură cu temperaturi diferite.

            Centrale geotermoelectrice
Energia geotermala este acea energie stocata de Pamant din atmosfera si oceane sau care provine din adancurile Pamantului. Energia geotermala reprezenta in 2008 aproximativ 1% din totalul de energie produsa si captata. Printre avantajele energiei geotermale se numara indepedenta de vreme si ciclul zi/noapte, este curata si nu influenteaza negativ mediul inconjurator.
Centralele care capteaza energia geotermala insa pot afecta solul din jur (cand apa fierbinte este injectat in roca pentru obtinerea aburului) si emit cantitati mici (5% fata de o centrala cu combustibil fosil) de CO2 si sulfuri
.
Centralele geotermale au ca scop unic captarea energiei geotermale emisa de Pamant. Principiul de functionare este simplu: se injecteaza prin crapaturi apa sub presiune la cativa kilometri adancime, in zonele calde ale scoartei terestre, apa iese pe alta parte incalzita sub forma de aburi, care sunt apoi transformati in electricitate
 

joi, 23 octombrie 2014

EVALUARE 2

3.PRECIZATI CARE DIN URM. AFIRMATII SUNT ADEVARATE!
a)Teascurile sunt folosite pt. extragerea sucurilor si uleiului din fructesi semninte?  A

b)Cu ajutorul valtorii so obtine compatizarea tesaturilor F

c)Pilugul este unelata care se foloseste pt. spalarea tesaturilor F

d)Palele morii de vant sunt actionate de energia hidraulica F

e)Roata hidraulica asigura deplasearea podului plutitor F

f)Moara de apa a fost utilizata in manufacturile de textile.A
 

joi, 9 octombrie 2014

Surese de ENERGIE

                                                         Surse de ENERGIE


Energia eoliană

Puterea vântului acționează asupra morilor de vănt și turbinelor care generează energie.
O fermă eoliană are nevoie de un loc cu vânt constant dintr-o direcție stabilă, cum ar fi trecătorile din munți, coastele și insulele. Cei mai importanți utilizatori sunt SUA, Germania, Danemarca și India.
=========================================================================

Energia geotermală

Este nevoie de o sursă naturală de căldură, o cameră magmatică, izvoare subterane și roca poroasă prin care să circule aburii și apa. Aburii și apa fierbinte sunt utilizați direct pentru încălzire. Aburii sunt folosiți pentru a genera electricitate.
Utilizatorii principali: Islanda, unde peste 45% din energia țării provine din resurse geometrale, SUA, Filipine, Indonezia, Mexic, Italia și Noua Zeelandă.
=========================================================================

Energia mareelor


Modul de funcţionare al unei centrale utilizând energia mareelor
Pentru ca puterea mareelor sa genereze electricitate, e necesară o diferență minimă de 8 m între flux și reflux și de un golf îngust sau estuar care sa maximizeze forța apei.
Curentul puternic al mareelor pune în mișcare turbinele montane într-un baraj ridicat de-a curmezișul golfului sau estuarului.
Puterea mareelor e inepuizabilă, dar dezechilibrată habitatul estuarului și prea puține coaste oferă condițiile ideale.
Cea mai mare centrală bazată pe maree se află pe râul Rance, în Franța, care produce majoritatea energiei consumate în Bretania și alte câteva regiuni. Mai există și alte uzine experimentale în Canada, Rusia și China.

===========================================================

Energia solară


Panouri solare
  • Căldura solară poate fi folosită pentru a produce energie. Cea mai simplă formată e un geam îndreptat spre Sud.
  • Panourile solare montate pe acoperiș sunt folosite pentru căldură și apă. În Israel, panourile solare asigură apa caldă în peste 80% din case.
  • La o scară mai mare, un șir de oglinzi care urmăresc soarele îi reflectă lumina spre un turn în care încălzește apă sau abur care pune în mișcare turbinele electrice.
Altă metodă folosește celule fotovoltaice montate pe acoperiș care absorb lumina solară și o transformă direct în electricitate. Țări în curs de dezvoltare precum Republica Dominicană, Sri Lanka și Zimbabwe sunt printre primele
=======================================================================

Energia nucleară


Otto Hahn şi Lise Meitner în laborator
Energia nucleară provine din uraniu, un metal ce se gasește în scoarța planetei.
Uraniul, un element rar în scoarța Pământului, e folosit pentru a produce căldură prin fusiune nucleară (spargerea atomilor din uraniu). Căldura produce aburi care învârt turbinele pentru a produce electricitate. Deșeurile sunt foarte radioactive și trebuie izolate timp de mii de ani. Producătorii importanți sunt SUA,Franta Europa de Vest și Japonia.
========================================================================

Petrolul și gazele naturale


Scenă din Jurasicul superior; în prim-plan sunt doi Compsognathus, în spate o turmă de Iguanodon. (Pictură de G. Boeggemann)
Procesele de rafinare ale petrolului dau naștere unor produse secundare folositoare.
Petrolul și gazele naturale au luat naștere odată cu acumularea de sedimente în oceanele pline de viață marină. Îngropate din ce în ce mai adânc, timp de milioane de ani, ființele marine microscopice s-au descompus și au format zăcăminte de țiței și gaze.
Nu există sursă de petrol sau gaze mai tânără de 1-2 milioane ani.
Marile câmpuri petrolifere se află în Orientul Mijlociu, mai ales în Arabia Saudită și Iran, în SUA, mai ales în Texas, în Rusia, Asia Centrală, mai ales Azerbadjan și Kazahstan, și în Marea Nordului.
==========================================================================

Combustibilii fosili


Emisiile anuale de dioxid de carbon, defalcate pe diferiți combustibili, în perioada 1800-2004. Arată rata crescândă de utilizare a acestora.
Combustibilii fosili provin din resturile organice din plante și animale. Principalii combustibili fosili sunt cărbunele, gazele și petrolul. Ei acoperă aproape 80 % din cunsumul de energie. Ca să producă energie, combustibilii fosili trebuie să ardă,acestia sunt clasificați ca epuizabili, pentru că rezervele existente se consumă mai repede decât se produc altele noi.

Cărbunele

Cărbunele e un tip de rocă sedimentară formată din resturi de plante. Acumularea sa a început, probabil, acum 425 milioane ani, când au apărut plantele, dar majoritatea zăcămintelor s-au format în Carbonifer. Copacii în descompunere din zonele mlăștinoase au format turbării. Turba s-a scufundat tot mai mult și s-a transformat în lignit, apoi în cărbune bituminos și, în final, în atracit - cărbunele de cea mai bună calitate. Cărbunele produce 27% din energia luminii. E folosit în centrale electrice și în industrie.
========================================================================
Pentru mai multe informatii, vizitati siteul WIKIPEDIA linku-l mai jos 
 ==http://ro.wikipedia.org/wiki/Surs%C4%83_de_energie